reklama

Zákon o zákazu dodávek reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů.

Pro schválení návrhu na zrušení zákona dnes chybělo 12 hlasů, proti hlasovali poslanci KDU-ČSL, hnutí ANO i pravicová opozice.

Poslanci KSČM ve svém návrhu argumentovali tím, že zákon je neaktuální, protože elektrárna je hotová a žádné české podniky už nemohou své případné dodávky uskutečnit. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik dnes zdůrazňoval, že zrušení zákazu znamená šanci pro návrat na světové trhy. Zrušení zákazu dodávek do Búšehru podpořil i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura však chtěl znát stanovisko ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a chtěl vědět, zda ministerstvo o tomto návrhu jednalo s izraelskou stranou. Poznamenal, že Izrael je strategickým spojencem. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) řekl, že při mezivládním jednání v Izraeli tuto otázku řešil. "A dva ministři izraelské vlády mi řekli, že to znamená určité bezpečnostní riziko a že by nebylo dobré tento zákon schvalovat," uvedl.

"Kam se ještě budeme chodit radit, jestli my jako suverénní a svébytná země, suverénní a svébytný Parlament si můžeme přijímat, nebo nemůžeme přijímat nějaké zákony?" reagoval Kováčik.

Dolní komora už dnes neschvalovala například novelu k omezení šikanózních insolvenčních návrhů a podvodných oddlužovacích firem. Poslanci se sejdou opět v úterý odpoledne, kdy bude nynější schůze pokračovat.