Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka nenavrhl výměnu žádného lidoveckého ministra

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes sešel s vicepremiérem a předsedou KDU-ČSL, který je zároveň ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Nenavrhl mu výměnu žádného lidoveckého ministra.

Bělobrádek by se měl podle Sobotky do sněmovních voleb soustředit na dokončení zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací a novou metodiku hodnocení výzkumných organizací.

Věcný záměr nového zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací schválila vláda letos v srpnu. Podle Bělobrádka se aktuálně pracuje na paragrafovém znění, které chce kabinetu předložit po podrobné debatě s odbornou veřejností.

Bělobrádek uvedl, že diskuse při bilanční schůzce se týkala i takzvaného kafemlejnku, tedy současného hodnocení výzkumných organizací, který oceňuje hlavně kvantitu. "Chceme jít cestou komplexního hodnocení kvality výzkumu v souladu s mezinárodními standardy," řekl vicepremiér.

Sobotka si myslí, že v oblasti vědy a výzkumu došlo od začátku funkčního období vlády k pokroku. Kabinet podle něj zlepšil spolupráci a komunikaci s výzkumnými organizacemi či zástupci průmyslu. Sobotka ocenil, že se daří zvyšovat výdaje na výzkum. "V roce 2017 by to mělo být o šest miliard více než v roce 2013," řekl.

Sobotka také uvedl, že si schůzky s Bělobrádkem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem nechal záměrně na závěr svého bilancování. S Babišem se sejde příští středu. "Logicky se nebavíme jen o jejich resortech, ale i resortech, které mají koaliční ministry. Já jsem (Bělobrádka) upozornil na priority, které vidím na ministerstvu kultury i zemědělství," uvedl Sobotka.

Upozornění se týkala podle Sobotky i věcí, které nejsou z jeho pohledu "v úplně nejlepším stavu". "Nenavrhl jsem výměnu některého z lidoveckých ministrů, takto závažné problémy jsem při té revizi situace na jednotlivých resortech nezjistil," vysvětlil premiér.

Témata:  Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek vláda KDU-ČSL

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.