Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navrátit smysl EU? Sobotka prozradil, co je potřeba udělat

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - V současné době je nutné zajistit, aby dávala EU obyvatelům opět smysl. Dnes to na pražském kongresu Strany evropských socialistů (PES) řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Německý vicekancléř a předseda SPD Sigmar Gabriel řekl, že sociálnědemokratické systémy jsou vystaveny útokům z různých stran. Socialisté musí podle něho ukázat, že umějí přetvářet Evropu tak, aby byli ve středu dění lidé. Musí tedy investovat například do zaměstnanosti, mezd a do sociálního zabezpečení. "To musí být v centru naší politiky," zdůraznil před novináři Gabriel.

Fico přímo na konferenci uvedl, že mnohokrát za svou politickou kariéru kvůli korektnosti držel jazyk za zuby. "Nemluvíme o některých věcech, protože to nepokládáme za správné," řekl.

Upozornil na to, že političtí protivníci nekorektně mluví a sbírají na tom body. Je nutné podle něho otevřeně mluvit o pokrytectví v unii, byrokracii i popisu mezinárodních vztahů. "Když budeme mít otevřený jazyk, nemáme co ztratit, když budeme mluvit pravdu," zdůraznil slovenský ministerský předseda.

Jeho slovenský protějšek a šéf Směr-SD Robert Fico volal po konci politické korektnosti. Politici mluvili i o potřebě výrazné sociální politiky a předseda britských labouristů Jeremy Corbyn poznamenal, že Británie sice asi odchází z Evropské unie, v Evropě ale zůstává.

Labouristé podle něho žádají, aby si Británie zachovala přístup na unijní trh a naopak. V Británii musí zůstat v platnosti i sociální kapitoly Evropské unie nebo ochrana životního prostředí, uvedl na tiskové konferenci Corbyn. Nyní opoziční labouristé jsou podle něho odhodláni to zajistit.

Témata:  EU Bohuslav Sobotka Robert Fico

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy