Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zadržela Zadeha souzeného kvůli daním, prohledala mu byt

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha/Brno - Pražská policie dnes zadržela podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha. Podle jeho konzultanta Jana Jetmara u něj provedla domovní prohlídku.

Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil.

Televize Prima uvedla, že v 6:00 vtrhli k Zadehovi do bytu detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že k této věci nebude zatím poskytovat žádné informace.

Jetmar večer ČTK řekl, že policie dnes Zadeha zatím z ničeho neobvinila. Má jít o údajné ovlivňování svědků, uvedl. "Tuto akci NCOZ dává Zadeh do přímé souvislosti s jeho podnětem, který se týkal nestandardních a nezákonných postupů policie a státních zástupců," uvedl Jetmar.

"Pan Zadeh je po 14 hodinách domovních prohlídek právě převážen do Brna k výslechu. Ten se však neuskuteční bez přítomnosti právního zástupce, takže uvidíme, zda ho budou vyslýchat ještě v noci, nebo až ráno," řekl ČTK kolem 21:00 Jetmar. Doplnil, že Zadehův právní zástupce je také na cestě do Brna.

Doplnil, že Zadeh dlouhodobě poukazuje na skutečnost, že trestní stíhání v jeho kauze vede policie a státní zastupitelství pouze proti některým osobám, zatímco zakladatelé a organizátoři daňových úniků nejsou vůbec stíháni.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy