Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se začne sporem Ratha a státního zástupce Jiráta zabývat v úronu

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soud se začne v únoru zabývat kauzou středočeského exhejtmana Davida Ratha, který podal žalobu na státního zástupce Petra Jiráta.

ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Rathovi vadí některé výroky, které o něm Jirát řekl v rozhovoru pro média.

Jirát vedl trestní řízení, ve kterém středočeský krajský soud loni Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud a věc vrátil k novému projednání. Zatím není zřejmé, proč.

Den po vynesení rozsudku poskytl Jirát rozhovor pro server Lidovky.cz, v němž Ratha kritizoval za obstrukce i za chování v jednací síni. Zopakoval, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče.

"Existují země, s nimiž nemáme smlouvu o právní pomoci, existují země, které nevydávají své občany. Například Izrael. A Rath má v ruce potvrzení, koneckonců o tom mluvil u soudu sám, že jeho děda byl obětí holokaustu. Jakmile toto ukáže, dostane izraelské občanství," uvedl.

Někdejší hejtman byl loni v létě nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k trestu 8,5 roku vězení, státu mělo navíc propadnout zhruba 20 milionů korun z lékařova majetku. Rozsudek zrušil pražský vrchní soud, který případ vrátil zpět ke Krajskému soudu v Praze.

Témata:  David Rath 1 soudy Petr Jirát

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy