Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila podnikatele Zadeha z ovlivňování svědka

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Brno - Policie obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky. Viní jej z údajného ovlivňování svědka.

ČTK to dnes řekl Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Obvinění Zadeha ČTK potvrdila poté i jeho advokátka Alena Kojzarová. Řekla, už skončil výslech Zadeha a že během večerních či nočních hodin by měl brněnský městský soud dostat návrh na vzetí podnikatele do vazby.

Policie Zadeha znovu zadržela v pátek v Praze, po celý den u něj detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu prováděli domovní prohlídku. Ve večerních hodinách ho policisté poté převezli do Brna k výslechu.

"Pan Zadeh byl formálně obviněn, byť je obvinění nesmyslné. V podstatě jde o reakci na trestní oznámení, která podal," řekl dnes Jetmar. Doplnil, že Zadeh je obviněný, že se měl podílet na ovlivňování svědka, o kterém sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu.

Policisté z NCOZ podle dnes zveřejněné tiskové zprávy obvinili šest lidí z vytváření falešných důkazů, pomocí kterých se snažili dosáhnout zproštění obžaloby v případu projednávaném u Krajského soudu v Brně. Šestice byla obviněna z trestných činů křivé obvinění a účast na organizované zločinecké skupině. Jsou stíháni i kvůli dalším trestným činům.

"Měly vytvářet falešné důkazy v podobě nepravdivých výpovědí svědků pro jiné trestní řízení, které je vedeno před Krajským soudem v Brně, s cílem dosažení zproštění obžaloby," uvedl Ibehej.

Pět obviněných policie zadržela. "Šestá obviněná osoba je vazebně stíhána pro jinou trestnou činnost. Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které si v této věci vyhradilo podávání informací," dodal Ibehej bez dalších podrobností.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy