Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu ohrožuje neoliberalismus a populismus, varují socialisté

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Strana evropských socialistů (PES) tvrdí, že Evropa je v ohrožení. Nejvíce ji prý ohrožují neoliberální a konzervativní politiky a populismus.

V deklaraci nazvané Zachraňme Evropu, kterou dnes přijal pražský sjezd, volá po sociální spravedlnosti, spravedlivějším růstu a rovnosti v Evropě.

"Jsme jediní, kdo jsou schopni nabízet reálná řešení problémů," řekl v závěrečném projevu třídenního sjezdu předseda PES Sergej Stanišev. Český premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že pokud by se lidé přiklonili k populistickým a extremistickým politickým silám, vedlo by to k nejistotě a chaosu a k demontáži všeho, na čem pracovali generace sociálnědemokratických politiků.

"Nyní je čas oživit naději. Je čas bojovat proti beznaději a zastavit vzestup populistů, extremistů a rasistů," stojí v textu, jenž klade důraz zejména na podporu mladých lidí a sociálních práv. Tato práva by měla mít podle socialistů přednost před hospodářskými svobodami.

Strana evropských socialistů požaduje, aby Evropa dávala každoročně pět miliard eur (asi 135 mld. Kč) na program zaměstnání, stáží a dalšího vzdělávání mladých lidí. Socialisté se chtějí zasazovat o zlepšování pracovních podmínek, v celé Evropě by zavedli "důstojnou minimální mzdu". Skoncovali by podle deklarace s daňovými úniky a uzavřeli by daňové ráje, chtějí daň z finančních transakcí. Ohledně životního prostředí mluví hlavně o bezuhlíkové ekonomice.

Témata:  Evropa EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy