reklama

O konečné podobě státního rozpočtu se schodkem 60 miliard korun budou poslanci hlasovat ve středu. Očekává se, že Sněmovna návrh koaliční většinou schválí. Ve druhé čtení navrhli poslanci přesuny peněz uvnitř rozpočtu v objemu asi 46 miliard korun. Úpravy v souhrnu zhruba za dalších 1,5 miliardy korun doporučil rozpočtový výbor.

V pátek by měli poslanci schvalovat protikuřácký zákon. Zdravotnický výbor doporučil, aby úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních platil od konce května příštího roku místo od Silvestra. Hostinští by neměli mít žádné úlevy například v možnosti zřizovat v podnicích kuřárny, jak znějí některé poslanecké návrhy úprav. Výbor nechce povolit ani vodní dýmky, naopak doporučil regulovat kouření i na restauračních zahrádkách a rozšířit zákaz na automobily, pokud v nich cestují děti.

Tentýž den bude patrně možné hlasování o daňovém balíku, který ve vládní verzi zejména zvyšuje daňové slevy na druhé dítě a další děti. Pravicová opozice ale chce i další změny, například snížit sazby daně z přidané hodnoty a zrušit daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy. Hlavní debatu ale vyvolaly možné výjimky z elektronické evidence tržeb, která začala platit pro restauratéry a hoteliéry už od čtvrtka.