Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V armádě vznikají nové jednotky aktivních záloh

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - V armádě vznikají nové jednotky aktivních záloh. Nové vojáky má například Agentura vojenského zdravotnictví (AVZdr).

Během krátké doby se do ní přihlásilo více jak pět desítek zájemců. Od začátku ledna bude zahájen nábor k dalším šesti jednotkám aktivních záloh u bojových útvarů. Náčelník generálního štábu Josef Bečvář počítá s tím, že v dalších letech by mohly aktivní zálohy vyjet i na cvičení do zahraničí.

S růstem armádního rozpočtu její vedení klade důraz i na rozšiřování záloh. Do roku 2025 by "záložáků" mělo být až 5000, v současné době jich v armádě slouží kolem 1450. Zájem o vstup vzrostl po změně legislativy, která jim mimo jiné zvyšuje odměny.

Od počátku listopadu také vstoupila v platnost dlouho připravovaná novela vyhlášky o zdravotní způsobilosti, která u některých vojenských profesí snižuje kritéria, která dosud mnoha lidem brány do vojska uzavírala.

AVZdr, která zřídila aktivní zálohy v Těchoníně, potřebuje vysoce specializovaný personál, jako jsou lékaři různých odborností, zdravotní sestry se specializací i řidiče, logisty nebo IT pracovníky. Podle kapitána Tomáše Grögera, koordinátora pro zájemce o službu v aktivní záloze AVZdr, má jednotka naplánovaný stav 135 lidí, zájem už oficiálně projevilo téměř 60 uchazečů. On osobně ví o dalších bezmála 30 lidech, kteří se plánují do aktivních záloh zapojit.

Těchonínské aktivní zálohy by mohly být, mimo plánovaný výcvik, nasazeny v okamžiku, když by se na území ČR objevilo závažné infekční onemocnění, jako je třeba SARS, ebola či pravé neštovice, a bylo by nutné aktivovat specializovanou infekční nemocnici.

Témata:  Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy