Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úpravy EET? Sněmovna je možná neschválí

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Poslanecká sněmovna nemusí schválit žádné změny v elektronické evidenci tržeb. Dnes to v Otázkách Václava Moravce připustil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Návrhy výjimek pro EET podal v rámci jednání o daňovém balíčku ministr financí Andrej Babiš (ANO), lidovci i další poslanci. Pravicová opozice navrhla celý systém rovnou zrušit. Dolní komora by mohla o úpravách evidence tržeb hlasovat v pátek.

"Je dost možné, že nakonec nedopadne nic," uvedl Bělobrádek. Snaha o vyjednávání "rozumných opatření" ale podle něho stojí za to. Proti jakýmkoli úpravám evidence tržeb, jejíž ostrý start pro restaurace a ubytovací služby začal teprve ve čtvrtek, je zejména vládní ČSSD. Návrhy nemají podporu ani u opozičních komunistů.

Lidovci podle Bělobrádka dosud drželi dohodu v koalici, že se na nynější podobě EET nemá nic měnit. "Když ministerstvo financí samo řeklo, že se do toho zasahovat může, přišli jsme s výjimkami, kde to nemá smysl," řekl předseda lidovců. Šéf opoziční ODS Petr Fiala se pozastavil nad tím, že pro nynější podobu zákona o elektronické evidenci tržeb hlasovala celá koalice, a nyní se vládní strany předhánějí v návrzích, koho z EET vyjmout. Podotkl, že Babiš se tak nakonec dostal do opozice vůči sobě.

ODS trvá na zrušení systému, podle Fialy je složitý, drahý, neefektivní a postihuje podnikatele. Podle Bělobrádka by ale zrušení EET, od něhož si vláda slibuje narovnání podnikatelského prostředí a lepší výběr daní, racionální nebylo.

Elektronická evidence tržeb spočívá v evidenci každé platby a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním Nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku.

EET byla v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však nedávno připustil několik výjimek a zvažuje například, že by z této povinnosti vyjmul e-shopy.

Témata:  elektronická evidence tržeb Pavel Bělobrádek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy