Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila finanční pomoc pro Sýrii, Irák i Ukrajinu. Peníze půjdou na uprchlíky i nemocnice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Česká vláda dnes schválila balík finanční pomoci pro řadu zemí. Peníze poputují do Srbska, Sýrie, Iráku, Libanonu, ale také na Ukrajinu. Pomohou při řešení migrační krize, ale také nemocnicím.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednotlivé příspěvky označil za důkaz aktivní pomoci Česka při řešení migrační krize a v zemích přímo postižených válkou.

Do Srbska poputuje 20 milionů korun na posílení tamního systému řízení ochrany hranic.  10 milionů posílá kabinet na pomoc lidem v iráckém Mosulu a okolí. "Peněžní dar bude rozdělen na dvě části. Pět milionů korun půjde na podporu humanitárních akcí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a dalšími pěti podpoříme stavbu ubikací pro vnitřně vysídlené dívky severně od Mosulu," uvedl Sobotka.

Poloviční částku by měl dostat Libanon na projekt vybavení kliniky gynekologickým a porodnickým vybavením. Za zbytek se dočká plicního ventilátoru, inkubátoru a operačního stolu nemocnice ve městě Volnovacha v Doněcké oblasti.

V rámci programu MEDEVAC Česko pošle 11,5 milionu korun na nákup vybavení pro zdravotníky i školení v nemocnicích. Z pěti milionů určených pro Irák by měly získat chybějící vybavení hlavně nemocnice ve městech Machmúr a uprchlickém táboře Šaría.

Témata:  vláda humanitární pomoc Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy