Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda zřejmě nepodpoří návrh na změnu zákona o podpoře výzkumu

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda podle průběžných výsledků dnešního jednání odmítla podpořit změny v nedávno schválené novele zákona o podpoře výzkumu a vývoje týkající se čerpání veřejných peněz.

Podle vládních legislativců není pravdivé tvrzení předkladatelů, že nynější stav paralyzuje systém financování výzkumu a vývoje a ohrožuje čerpání evropských fondů. Poslanecký návrh další novelizace podepsali zástupci ze všech sněmovních stran kromě KDU-ČSL, jejíž předseda Pavel Bělobrádek je vicepremiérem pro vědu a výzkum.

"Návrh zákona přináší v krátké době již třetí zásadní odlišnou zákonnou úpravu způsobilých nákladů, což ještě dále snižuje právní jistotu všech adresátů právní normy," stojí v podkladech pro kabinet. Výklad současné úpravy podle nich "umožňuje její funkční aplikaci".

Nyní navrhovaná novela má podle předkladatelů vyřešit například stav, kdy je možné poskytnout dotaci jen na projekty, nikoli na provoz institucí, které se výzkumem a vývojem zabývají. Předloha se zabývá také takzvanými materiálovými náklady. 

Témata:  vláda Pavel Bělobrádek výzkum

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy