Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS obvinila 4 lidi a firmu Blažek kvůli policejním plombám

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila z podvodu při tendru na boty pro policisty čtyři lidi a jednu firmu. Píšou to dnes Hospodářské noviny.

Jde o dva důstojníky z policejního prezidia, výrobního ředitele firmy Blažek, jednu z nejuznávanějších znalkyň v obuvnickém oboru Marii Ordeltovou a také společnost Blažek Praha. Hodnota zakázky z roku 2012 na letní a zimní vysoké boty pro policisty činila 72,5 milionu korun.

Podle vyšetřovatelů všichni obvinění dobře věděli, že se policie chystá nakoupit nekvalitní boty. "Je prokazatelné, že společnost Blažek Praha uváděla zadavatele zakázky v omyl, že mu dodává boty v požadované kvalitě," citují HN z 48stránkového obvinění.

Hlavní roli v právní bitvě budou podle HN hrát posudky a výklady paragrafů. Vyšetřovatelé totiž nemají odposlechy ani podobné důkazy. Vše stojí podle deníku hlavně na papírech a rozboru toho, jak se zakázka odehrála a proč podle některých expertů nejsou boty správně vyrobené.

Firma Blažek obvinění z podvodu nerozumí, z desetitisíců dodaných bot si policie stěžovala na kvalitu jen u zlomku. "Máme zhruba 150 až 200 reklamací," řekl listu ředitel firmy Jan Vácha. O celé zakázce navíc prý firma policii průběžně informovala.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podvod firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy