reklama

Premiér to řekl dnes před jednáním Sněmovny s tím, že deficit zlepšuje sociální soudržnost. Navržený deficit 60 miliard Kč je podle něj realistický, protože letošní očekávaný přebytek je důsledek čerpání peněz z Evropské unie, což se příští rok nebude opakovat.

Koaliční strany se podle Sobotky dohodly na tom, že při konečném schvalování rozpočtu podpoří jen ty pozměňovací návrhy na rozdělení finančních prostředků, na nichž se shodl rozpočtový výbor Sněmovny. Jen ve výjimečných případech budou hlasovat i pro návrhy jednotlivých poslanců, které zazněly ve druhém čtení zákona.

Sobotka odmítl výtky opozice, že v době hospodářského růstu je navrhovaný deficit příliš vysoký. "Cílem naší hospodářské politiky není jenom snižování schodku státního rozpočtu, ale soustředíme se taky na to, abychom snižovali nezaměstnanost, abychom zvyšovali životní úroveň občanů a abychom podporovali hospodářský růst v naší zemi," řekl Sobotka

Podle Babiše se daří snižovat deficit díky lepšímu výběru daní než v minulosti. O vybrané peníze se kabinet podle něj dělí s občany, když například zvyšuje důchody či platy učitelů a v příštím roce chce v rámci změny rozpočtového určení daní přidat i peníze obcím.

Babiš odmítl, že by očekávané příjmy rozpočtu na příští rok byly podhodnocené, když se očekává ekonomický růst a letos by mělo hospodaření státu skončit jako vyrovnané nebo přebytkové. Podle něj je zodpovědné počítat s deficitem, protože není jasné, kolik peněz Česko získá z fondů Evropské unie. Podstatný pak podle něj bude konečný výsledek hospodaření.

„Rozpočet má být vrcholným představením vlády, ve kterém ukáže své priority a svou vizi. V aktuálním návrhu rozpočtu vláda žádné priority nemá. Je to rozpočet promarněné příležitosti. Vládě se díky růstu ekonomiky a práci podnikatelů a zaměstnanců daří vybírat stále více peněz občanů, nedaří se jí však tyto peníze investovat do budoucnosti. Do zlepšení života našich občanů. Ukázali jsme na 30 miliard korun, které lze v rozpočtu ušetřit a vrátit občanům. Současně ukazujeme, kam je potřeba investovat, prioritami musí být třeba vzdělání nebo bezpečnost, proto navrhujeme přidat těmto oblastem," uvedl předseda ODS Petra Fiala.

„Návrh rozpočtu zahrnuje desítky miliard zbytečných výdajů. V době, kdy se firmy přetahují o pracovníky, počítá například vláda s vyššími výdaji na dávky v nezaměstnanosti. Andrej Babiš nyní tvrdí, že nebýt koaličních partnerů, předložil by vyrovnaný rozpočet. Když jsem se ho ptal, kde by peníze našel, neodpověděl. V rozpočtu ale ušetřit jde. My jsme v konkrétních položkách našli úplně zbytečně utracených 30 miliard, které by bylo možné investovat rozumněji," vysvětlil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.