Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiala varuje: Zeman se sbližuje s Babišem, není to dobré pro budoucnost

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně ukázal na jeho sbližování s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Dnes to uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala.

"Já jsem s některými tezemi dokonce i souhlasil, například že se má více a rozumně investovat nebo že rozpočet v době růstu má být přebytkový, to je samozřejmě pravda. Ale pak nechápu, proč pan prezident pochválil právě tento rozpočet, který je v době růstu připravován jako výrazně deficitní a který právě investice neobsahuje," řekl Fiala.

"Pochválit ten rozpočet, který tohle všechno popírá, tomu opravdu nerozumím. Jenom to ukazuje pravděpodobně velké sbližování prezidenta Zemana s ministrem financí Andrejem Babišem, sbližování, které já za šťastné pro Českou republiku moc nepokládám," řekl Fiala.

Fiala se také vyjádřil ke státnímu rozpočtu, který dnes Zeman ohodnotil. „Rozpočet má být vrcholným představením vlády, ve kterém ukáže své priority a svou vizi. V aktuálním návrhu rozpočtu vláda žádné priority nemá. Je to rozpočet promarněné příležitosti. Vládě se díky růstu ekonomiky a práci podnikatelů a zaměstnanců daří vybírat stále více peněz občanů, nedaří se jí však tyto peníze investovat do budoucnosti. Do zlepšení života našich občanů. Ukázali jsme na 30 miliard korun, které lze v rozpočtu ušetřit a vrátit občanům. Současně ukazujeme, kam je potřeba investovat, prioritami musí být třeba vzdělání nebo bezpečnost, proto navrhujeme přidat těmto oblastem," uvedl předseda ODS Petra Fiala.

„Návrh rozpočtu zahrnuje desítky miliard zbytečných výdajů. V době, kdy se firmy přetahují o pracovníky, počítá například vláda s vyššími výdaji na dávky v nezaměstnanosti. Andrej Babiš nyní tvrdí, že nebýt koaličních partnerů, předložil by vyrovnaný rozpočet. Když jsem se ho ptal, kde by peníze našel, neodpověděl. V rozpočtu ale ušetřit jde. My jsme v konkrétních položkách našli úplně zbytečně utracených 30 miliard, které by bylo možné investovat rozumněji," vysvětlil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Příjmová strana rozpočtu počítá s velmi pozvolným nárůstem. Ptám se, proč nefungují opatření, jako je kontrolní hlášení DPH nebo elektronická evidence tržeb, která zaváděl Andrej Babiš. Pokud by tato opatření fungovala, do státního rozpočtu by vzhledem k ekonomickému růstu mělo přitéct mnohem více finančních prostředků. Stát má ambici i v příštím roce vytahovat z kapes lidí stále více peněz. My si myslíme, že peníze mají zůstat lidem, protože je utratí mnohem efektivněji, než státní aparát," řekl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Témata:  Petr Fiala Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy