Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se uchýlil k mýtům? Marksová varuje před jeho kritikou

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes ve své kritice vybraných sociálních dávek dotkl podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) některých mýtů, které kolem nich panují.

Zeman v projevu k návrhu rozpočtu na příští rok před poslanci označil za přítěž pro státní pokladnu například doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení, ale také podporu v hmotné nouzi. Zeman si podle Marksové nezjistil úplně přesné informace. Například na dávkách v hmotné nouzi resort pod jejím vedením ušetřil 2,5 miliardy korun, řekla.

Zeman v projevu řekl, že šetřit by se mělo na dotacích na obnovitelné zdroje energie a některých sociálních dávkách. Ty podle něj odnaučují lidi pracovat a škodí jim. Lidé, kteří odmítají pracovat, se pobíráním těchto dávek podle něj posmívají těm, kdo chodí každý den poctivě do práce, míní Zeman.

Marksová novinářům řekla, že si prezident zřejmě nezjistil úplně přesné informace. "Od doby mého nástupu na resort jsme ušetřili na dávkách v hmotné nouzi 2,5 miliardy. A ty úspory určitě budou pokračovat," řekla. Připomněla, že kabinet pracuje na zvyšování minimální mzdy, ale naopak nevalorizoval sociální dávky a existenční a životní minimum, takže tlačí na to, aby se vyplatilo pracovat.

Témata:  Miloš Zeman Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.