reklama

Novinářům to dnes řekl statutární místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Strana by se podle něj měla nyní soustředit na své obvyklé voličské skupiny a do budoucna získat i mladé lidi a obyvatele velkých měst. O programových tezích bude v sobotu v Praze jednat širší vedení strany.

Strana nyní zpracovává obrysy daňové reformy, svou představu progresivní daně by mohla představit zhruba do měsíce, uvedl ministr. "Pokud realizujete v rámci podnikatelské činnosti vyšší zisk, tak ten vyšší zisk by měl být zdaněn větším procentem," řekl. ČSSD zásadně odmítá snahy ministra financí Andreje Babiše (ANO) o snížení nebo zrušení daně z dividend, připomněl.

Řešení chce hledat ČSSD i s podnikateli. "Stamiliardy korun odtékají mimo území ČR a ty peníze nejsme schopni alespoň částečně zdanit," uvedl. Podnikatelé mohou výměnou za vyšší zdanění spoléhat na právní stát a jistotu, kterou dlouhodobě požadují, uvedl Chovanec. Sociální demokraté budou řešit i sektorovou daň na banky, dodal.

ČSSD musí dát najevo, že není stranou bezuzdného rozdávání sociálních dávek, ale stranou jistoty pro lidi, kteří potřebují pomoc, řekl dnes Chovanec novinářům v Poslanecké sněmovně. "Chceme představit soubor opatření, kterým dáme na vědomí ČR, že jsme strana pro lidi, pro většinu občanů," uvedl.