Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jermanovou by ve vedení Sněmovny mel nahradit Vondráčkem, rozhodlo hnutí ANO

Jaroslava Jermanová /ANO/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslava Jermanová /ANO/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jaroslavu Jermanovou by ve vedení Poslanecké sněmovny měl nahradit místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Rozhodli o tom poslanci hnutí. Současná místopředsedkyně Sněmovny se rezignovat kvůli zvolení středočeskou hejtmankou. 

O nominaci Vondráčka dnes rozhodli poslanci ANO dnes večer v tajném hlasování. ČTK o tom informovala mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Vondráčkovou protikandidátkou byla pouze místopředsedkyně sociálního výboru Radka Maxová (ANO). Získala ale jen devět hlasů, zatímco Vondráček jich dostal 36.

Zájem o funkci projevila i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, nakonec ale nekandidovala. O obsazení místopředsednického křesla nakonec rozhodne v tajném hlasování Sněmovna.

Podle povolebních dohod má v čele Sněmovny nyní ČSSD jako svého zástupce šéfa Sněmovny Jana Hamáčka. Místopředsedy jsou ještě šéf komunistů Vojtěch Filip, lidovec Jan Bartošek a předseda hnutí STAN Petr Gazdík za poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

TOP 09 kvůli tomu, že s ní STAN neobnovil spolupráci pro další roky, žádala, aby Gazdík zvážil odstoupení ze sněmovního postu. Hnutí to ale odmítlo s tím, že Gazdík byl nominován celým poslaneckým klubem, a o jeho případném odvolání by tedy měl rozhodnout také tento klub.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO Jaroslava Jermanová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy