Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš skončí v politice? Čeká nás možná politický zvrat

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Po dlouhých přípravách poslanci minulý týden schválili zákon o střetu zájmů, který bývá přezdíván častěji „lex Babiš“. Norma omezuje podnikání členů vlády, navíc nebudou moci provozovat některá média. Všechny zajímá, jak se k zákonu postaví právě ministr financí Andrej Babiš.

Všichni netrpělivě čekají na to, jak na přijetí zákona Babiš zareaguje. „Co nyní Babiš udělá, je pro mě asi nejzajímavější věc na politické scéně," přiznává americký novinář žijící v Česku Erik Best. Pro Český rozhlas Dvojku připomíná, že jakmile zákon začne platit, jeho firmám hrozí, že přijdou o státní dotace. „Andrej Babiš kvůli zákonu může i odejít z politiky," domnívá se.

Co Babiš skutečně udělá, je otázkou. Novinář však naznačil možné řešení situace. „Na jednu stranu říká, že se Agrofertu teď bude muset nějak zbavit. Ale vzápětí řekne, že není závislý na politice. A kdykoli se prý může vrátit k rodině a firmě. Tak, pane Babiši, jak to tedy myslíte?" táže se Best a dodává že to v lednu může dopadnout i tak, že Babiše na ministerstvu financí nahradí jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek.

Samozřejmě by to podle něj neznamenalo, že by se Babiš moci vzdal – jen bude působit jako zákulisní hráč. „Babiš pak bude hnutí ANO řídit ze sídla v Průhonicích. A nadávat na politiky, že omezili jeho svobody." rozvijí svou tezi novinář. Babiš by se pak mohl pokusit vyhrát volby znovu, aby situaci změnil. Průzkumy mu v tom dávají velkou šanci.

Podle nových výsledků zveřejněných agenturou TNS Aisa by ANO mohlo získat 33,5 procent hlasů, druhá ČSSD téměř o 20 procent méně. „Sociální demokraté mají ještě čas. Do voleb zbývá 10 měsíců. Pokud by ale Andrej Babiš skutečně odešel z vlády, dostanou se do složité situace," domnívá se Best.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy