reklama

O pozici předsedy měl vedle Vildumetzové zájem i Zimola, ve středu ale ČTK řekl, že od nikoho nevyžadoval případnou podporu. Hnutí ANO má v asociaci šest zástupců, o jednoho víc než sociální demokraté. Rozhodující slovo tak měli hejtmani ostatních stran Oldřich Bubeníček (KSČM), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Půta (STAN), který se chtěl rozhodnout až dnes v Praze podle koncepce, s níž kandidáti přijdou.

Zimola ČTK potvrdil, že se stal prvním místopředsedou. "Postupujeme podle platných stanov, takže volební období je dva roky. Jiná rotace nebyla podpořena," uvedl. Půta přišel dříve s návrhem, aby se šéf asociace měnil každý rok, Zimola si uměl představit i poloviční interval.

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocna při jejich zahraničních aktivitách. Asociaci dosud vedli jen Evžen Tošenovský (ODS) a posledních osm let Hašek. Kvůli jeho dominanci hovořili někteří nově zvolení hejtmani o nutnosti odpolitizovat funkci předsedy.