reklama

Předloha, která má zmírnit i administrativu, míří k posouzení do branného výboru. Ministerstvo obrany předpokládá, že na příspěvcích na bydlení vyplatí po změnách ročně asi o 30 milionů korun navíc. Na úpravě nároku na náhradu zvýšených životních nákladů naopak ušetří zhruba 13 milionů korun.

Některá ustanovení zákona o vojácích z povolání, který začal platit s loňským červencem, nejsou jednoznačná, stojí v důvodové zprávě. Zákon zásadním způsobem změnil podmínky výkonu služby a stanovil nový způsob odměňování vojáků. Autoři novely poukazují kvůli některým nejasnostem na to, že případné spory by mohly skončit v budoucnu i u soudu.

Vojákům se novelou přestanou krátit příplatky na bydlení v případech, že sdílejí ve větším počtu jeden byt. Krácení vedlo podle důvodové zprávy k tomu, že si začali hledat samostatné pronájmy. Jízdné mezi místem bydliště a místa služby bude armáda vyplácet jen pro cesty po Česku. Někteří vojáci totiž uvádějí i zahraniční bydliště. Předloha dále například stanoví nároky vojáka, pokud by byl zajat v Česku. Nyní je zákon jen při zajetí v zahraničí.

Vojáci, kteří jsou na pěti služebních místech, budou moci být v případě odvolání propuštěni ze služebního poměru, pokud pro ně nebude jiné vhodné služební místo. Jde o náčelníky Generálního štábu Armády ČR, Vojenské kanceláře prezidenta policie a Vojenské policie, ředitele Vojenského zpravodajství a velitele Hradní stráže.