Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ubrusech z PVC a plastovém nádobí pro děti se nacházejí jedovaté ftaláty, varuje Arnika

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Sdružení Arnika dnes představilo výsledky studie předmětů, kde zákon obsah ftalátů nebo těžkých kovů neomezuje. Ve třech z pěti testovaných PVC ubrusů a plastových prostíráních byly přítomny rizikové ftaláty.

Sdružení se kromě ubrusů zaměřilo na dětské boty či nádobí s barevnými potisky, kde z testovaných vzorků ukázala obsah těžkých kovů více než polovina měření.

"Aby mohl být ubrus vyrobený z PVC, které je tvrdé, musí být použité nějaké změkčovadlo," uvedla Karolína Brabcová ze sdružení Arnika. Mezi používanými změkčovadly jsou právě i ftaláty, které mají negativní vliv na hormonální a reprodukční systém člověka a mohou souviset se vznikem rakoviny nebo astmatu.

Arnika testovala hrnečky a skleničky s dětskými motivy, jejichž potisky mohou obsahovat těžké kovy jako jsou olovo a kadmium. Nebezpečné látky ukázalo 69 procent testovaných hrnečků a 60 procent skleniček.

Spotřebitel nemá možnost zjistit, zda zboží těžké kovy obsahuje či nikoliv. "Nejjednodušší je používat čiré skleničky nebo bílý porcelán," dodala Karolína Brabcová ze sdružení Arnika. Problematické jsou podle ní hlavně červená, hnědá a oranžová barva, které pigmenty z těžkých kovů obsahují nejčastěji.

Témata:  test pro spotřebitele domácnosti děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy