Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Větší ochrana seniorů při šetření trestných činů? Novela prošla Sněmovnou

Stáří, ilustrační fotografie
Stáří, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Poslanci dnes schválili vládní novelu zákona o obětech trestných činů. Jestliže norma projde i Senátem a podepíše ji prezident senioři a další lidé získají větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu.

Mezi zvlášť zranitelné budou vedle seniorů patřit i oběti trestného činu teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství a činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Senioři budou mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct taky vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou trestní orgány. Rozhodující by neměla být věková hranice, ale celkový psychický a zdravotní stav daného člověka.

Témata:  senioři Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy