Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro imigranty nevaříme? ČOI prověřila diskriminaci v Česku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Praha - Kontroly České obchodní inspekce (ČOI) ve 3. čtvrtletí 2016 potvrdily snížení počtu diskriminačního jednání v obchodech a restauracích.

Ve třetím čtvrtletí prověřovala ČOI jen tři takové případy. Šlo o restauraci, která umístila na vchod nápis "pro imigranty nevaříme". Další restaurační zařízení účtovalo cizincům navíc 52 korun za "servis", informuje coi.cz.

Podezření na některou z forem diskriminace zjistila inspekce ve třech případech, což je 0,8 procenta z celkového počtu 372 provedených kontrol. V jednom případě šlo o obecnou diskriminaci, kdy při podání žádosti občana EU o poskytnutí spotřebitelského úvěru zprostředkovatel úvěru požadoval tři doklady totožnosti, tedy o jeden doklad více, než je běžné u Čechů.

ČOI v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním uložila dvě pokuty v celkové hodnotě 60.000 korun.

„Těší mě, že ve 3. čtvrtletí bylo při kontrolách zjištěno méně případů diskriminačního jednání. Přesto však je třeba této problematice věnovat trvalou pozornost, abychom se s diskriminačním chováním vůči spotřebitelům setkávali v budoucnu čím dál tím méně, " řekl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) restaurace diskriminace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy