Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubera napadne u ÚS zákon o omezení prodejní doby o svátcích

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Skupina 19 senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou (ODS) napadne u Ústavního soudu (ÚS) zákon, jenž o vybraných svátcích zakazuje prodej ve větších obchodech. Kdy přesně soud podání dostane, zatím ale není úplně jasné.

Podání sepsala Hospodářská komora, žádá v něm soud, aby normu pro rozpory s listinou základních práv zrušil.  "Stát nemá do těchto oblastí zasahovat. Jde opravdu o princip," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Zákon navíc není ani z hlediska jeho praktického využívání zcela jasný. Podle prezidentky Marty Novákové nemá opodstatnění argument odborů o ochraně zaměstnanců. Pro obchody není problém získat pro prodej brigádníky, uvedla.

Podle Kubery nemá stát určovat, kdy se má, nebo nemá v obchodech prodávat. Poukazoval taky na to, že zákaz se vztahuje jen na některé svátky, přičemž není jasné, proč ne na jiné.

Obchody musí podle nové legislativy, kterou prosadili zejména senátoři za ČSSD, zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00.

Témata:  Jaroslav Kubera Ústavní soud ČR obchody

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy