reklama

O prodloužení pomoci armády požádalo ministerstvo vnitra. Ostraha podle rozhodnutí, o kterém informoval tiskový odbor Úřadu vlády, bude pokračovat ve stejném režimu jako letos a loni.

Vnitro v žádosti připomnělo, že ostraha prostoru ze strany vojáků byla jednou z podmínek starostů okolních obcí, aby s převozem munice souhlasili. V předkládací zprávě pro vládu se uvádí, že nevybuchlá munice zaplnila 14 z celkem 20 skladů v Květné. „Odhaduje se, že posílení řad policie vojáky v činné službě bude v případě této události potřebné minimálně do okamžiku, než vlastníci uskladněné munice najdou alternativní místo pro její uložení a než budou v současné době využité sklady vyskladněny," píše se v dokumentu.

Sklady s municí bude hlídat 21 vojenských policistů, kteří se budou střídat ve směnách. Roční náklady na jejich mzdy a další výdaje, jako jsou třeba pohonné hmoty, se odhadují na devět milionů korun. V záloze bude 63 vojáků, kteří budou nasazeni v případě mimořádných událostí.

Sklady ve Vrběticích vybuchly v roce 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Z areálu již odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední zhruba před rokem.