Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při ostraze munice z Vrbětic budou dál pomáhat čeští vojáci

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha – V příštím roce bude muniční areál v Květné na Svitavsku hlídat maximálně 84 vojáků. O dalším dohledu na munici z Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s vojenským materiálem, dnes rozhodla vláda Bohuslava Sobotky.

O prodloužení pomoci armády požádalo ministerstvo vnitra. Ostraha podle rozhodnutí, o kterém informoval tiskový odbor Úřadu vlády, bude pokračovat ve stejném režimu jako letos a loni.

Vnitro v žádosti připomnělo, že ostraha prostoru ze strany vojáků byla jednou z podmínek starostů okolních obcí, aby s převozem munice souhlasili. V předkládací zprávě pro vládu se uvádí, že nevybuchlá munice zaplnila 14 z celkem 20 skladů v Květné. „Odhaduje se, že posílení řad policie vojáky v činné službě bude v případě této události potřebné minimálně do okamžiku, než vlastníci uskladněné munice najdou alternativní místo pro její uložení a než budou v současné době využité sklady vyskladněny," píše se v dokumentu.

Sklady s municí bude hlídat 21 vojenských policistů, kteří se budou střídat ve směnách. Roční náklady na jejich mzdy a další výdaje, jako jsou třeba pohonné hmoty, se odhadují na devět milionů korun. V záloze bude 63 vojáků, kteří budou nasazeni v případě mimořádných událostí.

Sklady ve Vrběticích vybuchly v roce 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Z areálu již odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední zhruba před rokem.

Témata:  vláda munice výbuch ve Vrběticích na Zlínsku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy