Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Vladimír Putin je gentleman". Aktivisté se kvůli Sýrii připoutali k ruské ambasádě v Praze

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Praha - 20 aktivistů ze skupiny Kaputin se dnes připoutalo řetězy k bráně ruského velvyslanectví v Praze, chtěli tak upozornit na situaci v syrském městě Halab (Aleppo).Ambasáda se k protestu nechtěla vyjádřit. Demonstrace na podporu civilistů v Aleppu se konaly či konají i jinde ve světě.

Protestní akci přerušili po přibližně 15 minutách policisté, kteří rozstříhali řetězy, kterými se aktivisté připoutali. Účastníci protestu se pak posadili před bránu velvyslanectví. Policisté pak demonstranty vyzvali, aby přestali blokovat vjezd pro auta, což skupina odmítla. Policisté proto účastníky akce zadrželi a odvezli na služebnu. Protest skončil asi po hodině a půl.

Na místo si skupina přinesla transparenty s hesly, která zmiňují ruského i syrského prezidenta. Je na nich napsáno: "Vladimír Putin je gentleman", "Bašár Asad je gentleman" nebo "Putin shall by put in jail" (Putin patří do vězení). Kromě toho měli protestující černé papíry s nápisem "Aleppo".

Jeden z protestujících, Syřan Hammám Yousef, ČTK řekl, že protestuje proto, že nesouhlasí s ruskou invazí, která podle něj v jeho zemi je. "Rusko podporuje diktátora, který v Sýrii zavraždil 500.000 lidí," řekl. "Nechceme v Sýrii Rusy, Iráčany, nikoho. Zejména, když zabíjejí naše civilisty," dodal.

Skupina Kaputin v prohlášení k blokádě uvedla, že "zločinci Asad a Putin provádí genocidu v Sýrii, jsou odpovědní za statisíce mrtvých, civilisty, ženy a děti nevyjímaje a za uprchlickou vlnu a vzestup terorismu a islamismu".

Témata:  velvyslanectví Ruské federace Praha Sýrie Vladimír Putin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy