reklama

V ostatních sběrných uzlech a na pobočkách, včetně hlavní pošty v Praze, se zřejmě nestávkovalo. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK a informací České pošty.

Kvůli zvýšení mezd o 2500 korun vyhlásily stávku tři z devíti odborových organizací na poště. Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22.700 Kč a na konci roku má být zhruba 23.000 Kč měsíčně, tedy více než 4000 Kč pod celostátním průměrem. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

Výstražný dvouhodinový protest začal v 17:00. Před vchodem do centrální třídírny v pražských Malešicích se postupně sešlo asi 100 lidí s transparentem stávka. Předseda koordinačního stávkového výboru Evžen Dvorský během shromáždění uvedl, že odbory obdržely více než 400 stížností na zastrašování na pracovišti, pokud se zaměstnanci ke stávce připojí. Chystá proto trestní oznámení na vedení podniku.

Místopředseda stávkového výboru Petr Pohl uvedl, že v brněnské třídírně podepsalo, že se stávky zúčastní či ji podporují, ze 450 zaměstnanců 135. Po 17:00 před třídírnou stávkovalo podle Pohla asi pět desítek lidí. „Doufám, že někteří, kteří ještě přijdou do práce na šestou hodinu, tak se ještě připojí. Zatím z toho celkového počtu nejsem zrovna nadšený," uvedl Pohl. Doplnil, že jde o výstražnou stávku, která v žádném případě neovlivnila chod přepravního uzlu.

Stávkující Česká pošta nahradila podle mluvčího Matyáše Vitíka jinými zaměstnanci a brigádníky. „V následujících dnech bude vedení České pošty vyhodnocovat škody způsobené jak samotnou stávkou, tak její přehnanou medializací ze strany menšinových odborů, které svým jednáním odrazovaly zákazníky od využívání služeb České pošty. Po tomto vyhodnocení se vedení České pošty rozhodne o dalších právních krocích," dodal.

Stávkující si vybrali pro protest nejexponovanější část roku. Před Vánocemi se počet doručovaných balíkových zásilek více než zdvojnásobuje.

Původně odboráři oznámili, že očekávají zhruba 6000 stávkujících, tedy pětinu zaměstnanců pošty. Velké odbory na poště, které v listopadu podepsaly dohodu o růstu platů o 2,6 procenta, tedy asi o 550 Kč, od dubna příštího roku, se k protestu nepřipojily.

Od stávky organizátory neodradil ani slib představitelů vlády rozdělit zaměstnancům třetinu z 1,4 miliardy Kč z kompenzace univerzální služby, což by znamenalo odměnu zhruba 1200 až 1400 Kč na zaměstnance měsíčně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod jehož úřad ČP spadá, dnes navýšení platů potvrdil, navíc poděkoval všem zaměstnancům pošty, kteří dnes přišli do práce. "Vážím si toho a uvědomuji si, že jejich práce vyžaduje maximální nasazení nejen v období Vánoc, ale během celého roku," uvedl ministr.