Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprotokolář Forejt vrátil bezpečnostní prověrku

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt (39) vrátil bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň "Tajné". Uvedl to dnes server Týden.cz s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje z Hradu.

"Forejta začal prověřovat Národní bezpečnostní úřad, který mu prověrku mohl odebrat. Na to ale bývalý protokolář nečekal a raději ji sám vrátil," uvedl web.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zjištění serveru nepotvrdil ani nevyvrátil, odkázal novináře přímo na Nejvyšší bezpečnostní úřad (NBÚ) nebo samotného Forejta.

Mluvčí NBÚ Radek Holý řekl, že prověrku může její držitel kdykoli a bez udání důvodu vrátit. O tom, jestli to Forejt skutečně udělal, však úřad ze zákona informovat nemůže.

Forejt dosud má od roku 2014 vládní nominaci na místo velvyslance ve Vatikánu. Ve funkci šéfa protokolu skončil před několika týdny. Krátce před tím média upozornila na kompromitující video. Jeho autentičnost se nepodařilo ověřit.

Témata:  NBÚ Pražský Hrad Jindřich Forejt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy