Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávka na České poště: Stovky lidí protestovali za vyšší mzdy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Celkový počet stávkujících za vyšší mzdy na České poště vzrostl okolo 14:00 na více než 700 z ranních 250. Do 18:00 se pak podle odborů zapojilo celkem 1200 lidí. Státní podnik zaměstnává na 30 tisíc osob. Uvedl to dnes místopředseda stávkového výboru Filip Janovský. Stávkovali hlavně pracovníci v třídírnách v pražských Malešicích, Brně, Ústí nad Labem a Olomouci.

Údaj je zhruba desetkrát vyšší než počet lidí, kteří se jako stávkující nahlásili svým vedoucím na pracovišti.

Odboráři ze tří odborových organizací požadují po vedení podniku zvýšení tarifní mzdy všem zaměstnancům o 2500 Kč měsíčně.

Stávka má trvat celý den do půlnoci. Stávkující mají vždy na svém pracovišti zastavit práci zhruba na hodinu. Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského se koná ještě tichý protest, kdy zaměstnanci dál pracují a jen se označí, že se stávkou souhlasí.

Zpravodajský web Českého rozhlasu uvedl, že podle některých odborářů Česká pošta zaměstnance zastrašovala a varovala například před finančními dopady jejich zapojení do stávky.

Mluvčí společnosti Matyáš Vitík to odmítl. "Vedení České pošty určitě své zaměstnance nevydíralo, nezastrašovalo je. V současné době vyhodnocujeme škody, můžu říct, že se to týká řádů jednotek milionů korun denně," dodal.

Témata:  Česká pošta stávka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy