Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obětí teroru v Berlíně byla i Češka

Naďa Čižmár
Naďa Čižmár
Foto: Facebook

Berlín, Praha - Česká občanka Naďa Čižmár byla jednou z 12 obětí pondělního teroristického útoku v Berlíně. Ve čtvrtek o tom informovalo české ministerstvo zahraničních věcí. Český velvyslanec již o jejím úmrtí informoval rodinu.

„Doufal jsem, že se český občan v Evropě  nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé,” řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

„Po třech dnech nejistot a ve velkém zármutku musím všem přátelům a příbuzným oznámit, že se moje manželka Nada Cizmar stala obětí pondělního teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně," uvedl na facebookovém profilu manžel české oběti Petr.

„Velký zármutek ve mně vyvolala zpráva, že jednou z dvanácti obětí teroristického útoku v Berlíně je také občanka České republiky. Vyjadřuji hlubokou lítost nad její tragickou smrtí a také soustrast a solidaritu všem jejím blízkým. Snad mohu promluvit za všechny naše spoluobčany: V této těžké chvíli nejsou sami, jsme v duchu všichni s nimi, myslíme na ně, mají naši plnou podporu. Prostřednictvím ministra zahraničí jsem požádal zastupitelský úřad v Berlíně o maximální pomoc rodině zavražděné ženy," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Žena je první českou obětí terorismu v Evropě. Její muž ji pohřešoval od pondělka a policie podle analýzy DNA a další identifikace během několika dní zjistila, že je jednou z mrtvých. Podle manžela dlouhodobě pracovala u německého zaměstnavatele v Berlíně.

Důkazy podle úřadů stále více ukazují na to, že pachatelem útoku byl Tunisan Anis Amri (24). "V kabině kamionu se našly (Amriho) otisky prstů a jsou i další důkazy," uvedl ministr vnitra Thomas de Maiziére. O Amriho vině je přesvědčeno i nejvyšší státní zastupitelství, které na Tunisana vydalo zatykač.

Zabitý polský řidič Lukasz Urban je označován za hrdinu, neboť zřejmě zabránil většímu krveprolití. Na internetu vznikla petice, která pro Urbana žádá nejvyšší německé státní vyznamenání, lidé také zakládají sbírky, aby pomohli jeho rodině.

"Teoreticky jsme všichni už dlouho věděli, že jsme také cílem islámského terorismu," řekla kancléřka Angela Merkelová. "Jsem v posledních dnech velmi hrdá na to, jak klidně velké množství lidí na tuto situaci reagovalo," dodala.

Témata:  Německo Lubomír Zaorálek teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Naďa Čižmár

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy