Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi odbory a státním podnikem. Kolik pošťáků vlastně stávkovalo?

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Mezi menšinovými odbory České pošty a vedením státního podnikl vypukl spor o to, kolik zaměstnanců se stávky zúčastnilo. Rozdíl je téměř 2000 lidí. Stávkovalo se zejména ve čtyřech z osmi třídících uzlů včetně pražských Malešic.

Tři z devíti odborových organizací na poště nejprve v pondělí a pak ve čtvrtek stávkovaly za zvýšení mezd o 2500 Kč. Vedení pošty považuje požadavek za ekonomicky nereálný.

Zatímco pošta měla u vedoucích jednotlivých úseků nahlášeno 127 stávkujících, odboráři dnes uvedli, že se protestu účastnilo 2103. "Čtvrteční čísla uváděná odborovými organizacemi se nezakládají na pravdě. Průměrný počet stávkujících v konkrétní hodinu se pohyboval v průběhu celého dne kolem 80 zaměstnanců. Česká pošta bude nyní podrobně analyzovat škody, které jí vlivem pondělní a čtvrteční akce vznikly, a nemůže vyloučit další právní kroky," uvedl mluvčí podniku Matyáš Vitík. Podle něho jde o jednotky milionů korun.

Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského údaj o více než 2000 stávkujících ještě nezahrnuje účastníky tiché stávky, kteří jen vyjádřili podporu požadavku a nastoupili do práce, a je také bez sympatizantů.

Vedení podniku znovu odmítlo nařčení menšinových odborů, že vedoucí pracovníci České pošty vyvíjeli nátlak na zaměstnance. "Chtěl bych poděkovat těm, kteří nepodlehli hysterii a během včerejšího dne pracovali tak, aby naši klienti dostali své zakázky řádně a včas," dodal generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Témata:  Česká pošta stávka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy