reklama

Světelný smog nejen zásadním způsobem zhoršuje podmínky pro pozorování vesmíru, ale negativně ovlivňuje i život lidí, přírodu a ekonomiku. O schůzku požádali sami vědci.

Ve světlem znečištěném prostředí žije až 80 procent světové populace, uvedla v nové studii Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (IDA). V ČR jsou nejméně světelně znečištěny lokality na Šumavě, v Beskydech, v Jizerských horách, v Podyjí nebo v Českém Švýcarsku.

"V poslední době se u nás proti světelnému znečištění hodně dělá, ale je to bohužel nesystémové. V současné době například zpracováváme žádosti o měření a posudky ze Správy Chráněné krajinné oblasti Brdy nebo Správy Národního parku Podyjí. Zájem je ze strany jednotlivých útvarů ochrany přírody čím dál větší," uvedl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan, který je zároveň předsedou odborné skupiny České astronomické společnosti pro tmavou oblohu.

Vědci chtějí podle Suchana informovat Brabce o současné situaci ve výzkumu světelného znečištění, faktické ochraně před ním a zájmu o řešení, který dávají najevo mnohé instituce a městské samosprávy.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková potvrdila, že problematika světelného znečištění není na evropské úrovni dostatečně právně vyřešena.