Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku hrozí epidemie chřipky. Umírají lidé, nemocice zakazují návštěvy

Nemoc, ilustrační fotografie
Nemoc, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Praha - Česku hrozí epidemie chřipky. Na Vysočině zemřeli za poslední dva týdny tři lidé a nemocnice vydávají zákazy návštěv. Počet případů chřipkových onemocnění stoupl o 54 procent.

Vyplývá to z informací, které ČTK získala od hygieniků, a z údajů Státního zdravotního ústavu. V předchozím týdnu přibylo případů chřipky a podobných onemocnění o více než polovinu. Největší nemocnost je v Olomouckém kraji.V celé republice stoupl v předchozím týdnu počet případů chřipkových onemocnění o 54 procent. Lidí, u kterých se prokázala chřipka A, přibylo za minulé dva týdny zhruba o třetinu.

Podle zdravotního ústavu to svědčí o nastupující epidemii. Za epidemii se považuje stav, kdy je více než 1600 až 1800 nemocných na 100.000 obyvatel. V minulém týdnu připadlo podle ústavu na každých 100.000 obyvatel Česka v průměru 1364 lidí s nějakým akutním respiračním onemocněním včetně chřipky.

Nejvyšší byla podle zdravotního ústavu minulý týden nemocnost v Olomouckém kraji s 1809 případy na 100.000 obyvatel. "Nejvyšší nárůsty počtu nemocných s chřipkovými projevy vykazuje Olomoucký kraj a kraj Vysočina," uvedli pracovníci ústavu.

Na Vysočině navíc kvůli chřipkám zemřeli v poslední době tři lidé. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. Lékaři na Vysočině evidovali 1461 nemocných na 100.000 obyvatel a kvůli nárůstu počtu případů budou do odvolání zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic. V Olomouckém kraji zatím nemocnice návštěvy nezakázaly.

Přitom v některých regionech minulý týden chřipky a dalších viróz ubylo. Třeba Karlovarský a Plzeňský kraj zaznamenaly úbytek zhruba o čtvrtinu. V Plzeňském kraji připadalo 737 nemocných na 100.000 obyvatel. "To je zhruba poloviční nemocnost, než by byla třeba na epidemii," řekl hlavní epidemiolog Krajské hygienické stanice Petr Pazdior.

V Karlovarském kraji bylo 575 nemocných na 100.000 obyvatel. I ve Zlínském kraji respiračních onemocnění ubylo asi o třetinu na 839 nemocných na 100.000 obyvatel, ale samotných případů chřipky naopak o třetinu přibylo.

Respiračních nemocí celkově ubylo i v Pardubickém kraji na 1022 případů na 100.000 obyvatel a v Královéhradeckém kraji na 902 případů. Pod celostátním průměrem se držel počet nemocných také v Jihomoravském kraji se zhruba 1200 případy a v Jihočeském kraji s 1126 případy.

Témata:  chřipka lékaři nemoc

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy