Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva pro vládu o migraci cizinců ukazuje vážný problém se zločineckými skupinami

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Nová zpráva o migraci a integraci cizinců v Česku za minulý rok se zmiňuje o závažné skutečnosti. Podle dokumentu výrazně stoupl význam balkánských zločineckých skupin. Problémem jsou také účelové sňatky.

V České republice bylo loni trestně stíháno 101.883 lidí, z toho 7264 cizinců. Což bylo o 1,7 procenta cizinců méně než v roce 2014.

"Ani v roce 2015 nebyl zaznamenán odklon monitorovaných kriminálních organizací od hospodářské trestné činnosti," uvádí dokument pro vládu a parlament.

Materiál poukazuje na to, že u všech monitorovaných etnicky orientovaných kriminálních struktur byly zaznamenány "pokračující snahy o korupční průnik do státní správy i veřejné samosprávy a do justičního systému".

Balkánské skupiny většinou působí nadnárodně a své centrum často mají v Německu. Kriminalitu ruskojazyčné mafie ovlivnila ukrajinsko-ruská krize. Policisté proto zaregistrovali masivní nárůst poptávky po falšovaných povoleních k pobytu v zemích EU.

Vietnamská kriminální komunita je podle dokumentu vedena známými kriminálními autoritami, které mají napojení na významné vietnamské tržnice i vietnamskou ambasádu. Nejčastěji páchají daňovou trestnou činnost, podle "střízlivých odhadů" způsobují ročně daňové úniky v řádu desítek miliard korun.

Vietnamští zločinci se zaměřují i na výrobu drog, hlavně pervitinu a marihuany. Zpráva přiznává, že v tržnicích v příhraničí je možné neomezeně a bezproblémově drogy koupit. "Jediný problém pro odběratele drog tak představují kontroly německých orgánů prováděné v blízkosti hranice," poznamenala zpráva.

Zpráva se dále zabývá i účelovými sňatky, kdy o české ženy ze sociálně a vzdělanostně slabého prostředí mají zájem v zemích EU především Pákistánci a Bangladéšani. Píše také o prostituci, kvůli které především do okolí Znojma jezdí i klienti z Rakouska, mezi nimiž jsou uprchlíci ze Sýrie, Afghánistánu nebo Iráku.

Témata:  kriminalita mafie cizinci Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy