Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První dítě se narodilo dvě minuty po půlnoci, je to holčička Ema

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha - První pražské dítě v novém roce se narodilo dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Děvče Ema váží 2650 gramů a měří 46 centimetrů, porod byl spontánní, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Martin Šalek. Patnáct minut po půlnoci se poté narodila holčička Karolina ve FN Motol, která váží 3370 gramů a měří 51 centimetrů, uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Praha odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, zda tomu bude i letos a jaký dar dostanou, město teprve rozhodne. "Odměnu dětem narozeným 1. ledna vždy schvaluje rada hlavního města Prahy. Je tedy nutné počkat na jednání rady. V minulém roce o tom jednala rada v polovině února, řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10.000 korun, od roku 2005 se zvýšila na 15.000 korun.

První dítě roku 2017 v Karlovarském kraji se narodilo v Karlovarské krajské nemocnici šest minut po půlnoci. Holčička jménem Karolína váží 3450 gramů a měří 51 centimetrů. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

"Holčička přišla na svět přirozenou cestou. Její rodiče pocházejí z Březové u Sokolova," řekl Podracký. Další narození dítěte v Karlovarském kraji se dnes v noci zatím neočekává. V provozu jsou na Nový rok jen porodnice v Chebu a Karlových Varech.

Dětem narozeným 1. ledna přislíbil Karlovarský kraj věnovat zlatý řetízek s andělíčkem. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové by se z toho měla stát nová tradice. Dříve kraj dětem dával finanční příspěvek.

První dítě ve středních Čechách se narodilo ve Slaném. V 00:18 přišel na svět chlapeček Šimon. Váží 2,7 kilogramu a měří 48 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku. V pořadí druhé letošní dítě přišlo na svět v mělnické porodnici dvě minuty po Šimonovi. Podle personálu porodnice se ale vyskytly komplikace a dítě muselo být přemístěno na jednotku intenzivní péče.

Prvními narozenými dětmi na jižní Moravě jsou letos dvojčata, narodila se v Brně v porodnici na Obilním trhu. Děvčátko Linda v první minutě po půlnoci, chlapec Stanislav druhou minutu. ČTK to řekl ředitel brněnské Nemocnice u Milosrdných bratří Josef Drbal.

První dítě letošního roku v Ústeckém kraji se narodilo v krajském městě. Chlapec Josef přišel na svět v 01:47. ČTK to řekl Petr Sochůrek z Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic. V městských a privátních zařízeních v kraji na první miminko stále čekají, zjistila ČTK.

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Daniela. Narodila se dnes ve 02:39 v nemocnici v Jičíně. Při narození vážila 3,9 kilogramu a měřila 51 centimetrů, porod byl bez komplikací.

Témata:  první dítě roku Praha děti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy