reklama

Očekávají se ale i významné společenské změny. V červnu by měl začít platit zákon, který zakáže kouření v restauracích, od září bude povinný jeden rok předškolního vzdělávání. Budou pokračovat také vleklé soudní kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a někdejší šéfky úřadu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Výsledek voleb, které rozhodnou o směřování Česka pro další čtyři roky, může ovlivnit i případná spolupráce mezi KDU-ČSL a hnutím Starostové a nezávislí (STAN), o níž obě uskupení začala jednat na konci loňského roku. Do kampaně může zasáhnout i zákon o střetu zájmů, který by měl mimo jiné omezit podnikatelské aktivit vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Zákon sice loni vetoval prezident Miloš Zeman, většina sněmovních stran ale už dala najevo, že budou hlasovat proti vetu.

Na říjnové sněmovní volby bezprostředně naváže kampaň před hlasováním o novém prezidentovi, které se uskuteční na počátku roku 2018. Kandidovat ve volbách zatím chtějí podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek či lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Vlastního kandidáta hledá občanská iniciativa Kroměřížská výzva.

Politické strany dosud s návrhem vlastního uchazeče o Hrad nebo s podporou pro některého z kandidátů nepřišly. Ani dosavadní prezident Miloš Zeman zatím neoznámil, zda se bude o druhé funkční období ucházet.

Zeman by své rozhodnutí o případné kandidatuře měl oznámit v březnu. O měsíc později ho čeká nejvýznamnější letošní zahraniční cesta, kdy by měl na pozvání nového amerického prezidenta Donalda Trumpa přijet do Spojených států. Mimo to by měl Zeman v květnu znovu navštívit Čínu, plánuje se i jeho několikrát odložená cesta do Jižní Ameriky.