Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temelín vyrobil loni ještě méně elektřiny než v roce 2015

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Temelín/Dukovany - Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 12,1 terawatthodiny elektřiny (TWh). Je to téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Dukovany dodaly na minulý rok do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny, v porovnání s rokem 2015 její výroba klesla o 5,1 procenta.

Nižší produkci Temelína způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc a jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců.

ČEZ v Temelíně plánoval na loňský rok vyšší produkci. Záměr se podařil plnit v prvních šesti měsících, kdy Temelín vyrobil 8,8 TWh elektřiny, což byl dosud nejvyšší výkon za první pololetí. "První půlrok jsme elektrárnu provozovali plynule. Pomohlo i posunutí začátku odstávky z konce dubna na začátek června," uvedl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Slabší druhé pololetí způsobily především dodatečné práce po odstávkách. Proti původnímu harmonogramu to byly především dodatečné úpravy rozvodů surové vody, parogenerátorů nebo práce na turbíně. Méně energie loni vyrobil druhý blok i přesto, že jeho odstávka pro výměnu paliva byla kratší. Ale dva měsíce pak museli energetici ještě pracovat na ladění turbíny. Její výrobce opakovaně upravoval vůli v systému olejového těsnění turbíny. Více času si vyžádalo i dosažení plného výkonu.

Dosud nejvíce elektřiny Temelín vyrobil v roce 2012, kdy do sítě dodal 15,3 TWh elektřiny.

Loňská výroba Dukovan byla nejnižší od roku 1988. "Rok 2017 bude posledním rokem, kdy budou zejména díky rozsáhlým kontrolám, testům a zkouškám bloků na další dlouhodobý provoz probíhat několikaměsíční odstávky bloků," uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Společnost ČEZ potřebuje v tomto roce získat od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) nové povolení provozu pro tři ze svých čtyř bloků. Kvůli některým modernizačním akcím budou letos zastaveny i dva bloky současně.

V roce 2015, v jehož druhé polovině začali odborníci v dukovanských blocích znovu kontrolovat svary, roční výroba Dukovan činila 12,6 TWh elektřiny. Kontroly svarů vyvolalo to, že v dokumentaci byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. V minulém roce odstávky v Dukovanech trvaly v součtu 449,8 dne. Elektrárna ale zároveň vyrovnala svůj historicky nejlepší výsledek nízké poruchovosti z roku 2004. Poruchovost loni činila 0,08 procenta.

První letošní odstávka v Dukovanech začne 21. ledna, kdy energetici kvůli výměně části jaderného paliva zastaví první blok. Výkon tohoto bloku je nyní na 95 procentech.

Témata:  Jaderná elektrárna Temelín Dukovany ČEZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy