Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelské svazy podaly ústavní stížnost. Chtějí zrušit omezení prodeje o svátcích

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno/Praha - Podnikatelské svazy podaly ústavní stížnost, ve které žádají zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Podle ankety ČTK mezi řetězci se norma negativně podepsala na jejich tržbách.

Podnět, který iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora a podepsalo 19 senátorů, byl odeslán Ústavnímu soudu na konci loňského roku.

"22. prosince 2016 byla ústavní stížnost odeslána i s dodejkou na Ústavní soud v Brně," potvrdil Miroslav Diro z Hospodářské komory. Ve stížnosti svazy uvádí, že zákon je v přímém rozporu se čtyřmi ústavně zaručenými právy, mimo jiné s právem na svobodné podnikání.

Spotřebitelé novou legislativu pocítili loni poprvé 28. října a 24. a 26. prosince. Na 1. svátek vánoční a na Nový rok měly obchody běžně zavřeno i v minulých letech. I když lidé více nakupovali ve dnech před a po svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit. Ze zavřených velkých obchodů profitovali menší prodejci a e-shopy.

Například Globus před svátky zaznamenal zvýšenou návštěvnost hypermarketů. "I přes zvýšené prodeje v těchto dnech nám to nicméně nevykompenzovalo rozdíl z uzavření ve srovnání s loňským rokem," řekla mluvčí Pavla Hobíková. Také obchodům Sportisimo vzrostly sice ve srovnání s loňským rokem tržby 27. i 28. prosince, ale tento přebytek nepokryl nulovou tržbu z 26. prosince, kdy musely být velké prodejny zavřené.

Podle odborářů ale naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. "Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanoví pouhých sedm dní v roce, kdy mají zaměstnanci obchodních řetězců jistotu, že mohou oslavit svátky s rodinou nebo nejbližšími lidmi, což je běžné u velké většiny ostatních profesí," uvedla dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Témata:  Ústavní soud ČR obchody hospodářská komora tržby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy