Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Až 80 procent rodičů by chtělo delší otcovské volno

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha - K většímu zapojení otců do péče o děti by v Česku mohlo přispět delší placené otcovské volno, které by trvalo dva až tři měsíce.

Otcové by díky němu zůstali doma s malými potomky a vystřídali v opatrování matku. Výzkum o "motivační otcovské dovolené" si nechalo vypracovat ministerstvo práce. Výsledky zveřejnil výzkumný ústav práce. Podle nich by o delší volno stály čtyři pětiny rodičů malých dětí. Pro valnou většinu by pak při rozhodování o tom, zda si volno vezmou, byla důležitá výše náhrady výdělku.

Ve Sněmovně je nyní návrh placené týdenní otcovské, kterou by si muži brali krátce po narození dítěte. Pokud ji schválí Parlament a podepíše prezident, první otcové by na ni mohli začít chodit v listopadu či prosinci. Otcové v Česku mohou už nyní nastoupit po šestinedělí na mateřskou a pak na rodičovskou.

Možnosti využívá ale jen zlomek z nich. Důvodem nezájmu bývá to, že muži vydělávají víc než jejich partnerky. Většímu zapojení otců brání i zažité představy o tom, že nejlépe se o potomka postará žena. Zjištění z posledních let ukazují, že muži by se do péče rádi víc zapojili.

Experti v Česku diskutují o zavedení dvouměsíčního až tříměsíčního volna, po které by otec na rodičovské vystřídal matku. "Myšlenka otcovských kvót je základem aktuálně diskutované 'motivační otcovské dovolené' neboli takzvaného 'střídacího bonusu'," uvedly autorky výzkumu. Stejná pravidla by platila, pokud by na rodičovské byl muž. Na dva či tři měsíce by ho vystřídala jeho partnerka.

Témata:  těhotenství, rodina, děti rodina děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy