Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS kritizuje Babiše: Rozpočtový přebytek občané stejně nepocítí

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vláda měla přebytek ve státním rozpočtu za loňský rok investovat, uvedl dnes v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala. Příznivý ekonomický vývoj podle něj občané nijak nepocítí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes oznámil, že rozpočet skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija však Babiše podezírá z manipulace s čísly, zejména u daně z přidané hodnoty.

Fiala řekl, že Česko zažívá růst zejména díky pracovitým lidem, ať už jde o živnostníky či zaměstnance. "Je proto nepochopitelné, že vláda se nesnaží zlepšit podmínky pro aktivní občany a udělat něco pro naši dobrou budoucnost," uvedl v prohlášení Fiala. Vláda nevyužívá hospodářský růst ke zlepšení služeb, míní.

Šéf ODS by si představoval vyšší investice do dopravní infrastruktury, vzdělání, výzkumu a zdravotnictví. "Dobrý výsledek rozpočtu mne těší. Vadí mi ale, že občané to bohužel nijak nepocítí. Ani v nižších daních, ani v odbourávání zbytečné byrokracie, ani ve formě lepších služeb," dodal.

Udženija také kritizuje Babiše za to, že nešetří na výdajích za státní aparát a nesnaží se ho zefektivnit. Nezdá se jí ani rozdíl mezi schváleným deficitem 70 miliard a výsledkem. "Seknout se zhruba o 130 miliard oproti plánu je buď absolutní neschopnost, či záměrné manipulování s čísly," uvedla v prohlášení na facebooku.

Místopředsedkyně ODS podezírá Babiše z manipulace zejména u DPH, jejíž výběr může podle ní být reálně nižší. "Firmy si totiž ke konci roku stěžují, že jim ministerstvo zdržuje vratky na DPH," uvedla. Babiš není odpovědný ani za nízké úroky, které jsou výsledkem intervencí České národní banky, dodala. "Je to další optický doping pro rozpočet a kouzelnická berlička," míní Udženija.

Témata:  Petr Fiala Andrej Babiš státní rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy