reklama

Schválený rozpočet za loňský rok počítal se schodkem 70 miliard korun, přičemž v roce 2015 státní rozpočet skončil schodkem 62,8 miliardy korun.

"Ze zveřejněných čísel vyplývá rozporuplné hodnocení. Dobrá zpráva je, že vláda evidentně neutrácela prostředky daňových poplatníků neefektivně. Špatná zpráva je, že se vládě nedařilo ve finančním plánování," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se může ministr Babiš právem označit za nejúspěšnějšího ministra financí v novodobé historii ČR. "Výsledek ocení zahraniční investoři i ratingové agentury," uvedl Kovanda. Na druhou stranu by se neměl dosažený přebytek přeceňovat.

"Zaprvé, ministerstvo financí jej dosáhlo na úkor investičních výdajů. Druhým důvodem je verdikt Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten podrobil analýze rozpočtové plnění za první pololetí 2016 a uzavřel, že přebytek není výsledkem zlepšeného hospodaření státního rozpočtu, ale je způsoben zejména dosavadním růstem ekonomiky. Třetím důvodem je fakt, že se vláda s rozpočtem na loňský rok ´sekla´ o více než 130 miliard korun," uvedl.

"Buďme rádi, že se státní finance zotavují. Užijme si přebytku hospodaření a buďme pyšní, že patříme mezi elitu na celém světě. Na druhou stranu si uvědomme, že mít vyšší daně a odvody, než je nezbytně nutné, škodí naší ekonomice a je projevem masochismu. Nevyužité investiční příležitosti nás sice mohou mrzet, je však lepší nějakou dobu spořit než utrácet za každou cenu a nakupovat nesmysly," uvedl Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

"Je to souhrn mnoha mimořádných faktorů," uvedl Kalousek v České televizi. Efektivnější výběr daní se podle něho už vůbec netýká daně z přidané hodnoty, kde je výběr pomalejší než nárůst spotřeby. "Tam, kde nárůst výběru skutečně odpovídá nárůstu HDP, je sociální pojištění. Tam je potřeba pochválit, ale ministerstvo práce a sociálních věcí, to vybírá sociální pojištění, to nevybírá ministerstvo financí," poznamenal.

Vládě vytkl to, že investuje méně, než v letech 2011 a 2012 investovala bývalá vláda, v níž byl ministrem financí. "Vláda teď sklízí plody našich investic, ale sama pro budoucnost neinvestuje, což je docela nefér," dodal.