Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další změny daní? Do voleb nic nechystáme, tvrdí Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nepředpokládá, že by se do letošních voleb měnily daně nad rámec balíčku, který v současnosti projednává Sněmovna. Naznačil, že do budoucna vidí prostor spíš pro snižování DPH než spotřební daně.

"Jsme deset měsíců před volbami, už se moc toho nezmění a bude to předmětem volebních programů jednotlivých politických stran pro příští volební období," řekl Babiš o možné úpravě daňového systému.

Balíček, který má být schválen, například zvyšuje daňové slevy na druhé a další děti, na další změny je dle ministra málo času.

"Sociální demokracie už dala na známost, že chce navyšovat daně, že chce dávat sektorové daně. Já bych chtěl daně naopak snižovat a pořádně vybírat," řekl Babiš.

Z dlouhodobé perspektivy vidí v Česku prostor pro snížení daňové zátěže nízkopříjmových a středněpříjmových skupin. Zmínil možné snížení DPH v restauracích a v hotelech. Naopak o snížení spotřební daně z pohonných hmot nyní neuvažuje.

V kampani před volbami hodlá využít i výsledky loňského státního rozpočtu, který skončil v rekordním přebytku 61,8 miliardy korun. "Na rozdíl od některých kritiků, kteří tu nasekali velké dluhy, já budu odsud odcházet bez dluhů," dodal Babiš.

Témata:  daně Andrej Babiš ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy