Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé už se ptají na otcovskou a kratší rodičovskou dovolenou. Zákon ale ještě neplat

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé se už obracejí na úřady s dotazy a žádostmi o novou otcovskou dovolenou a o kratší rodičovskou s vyšším příspěvkem. Novela přitom ještě nebyla přijata a leží ve Sněmovně. Pokud proběhne celý legislativní proces hladce, zákon začně platit až ke konci roku 2017.

Podle návrhu novely o nemocenském pojištění by si otcové mohli po narození potomka v šestinedělí vybrat týden placeného volna. Hradilo by se jim právě z nemocenského pojištění. Dostávali by 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Za den to letos je maximálně 1154 korun. Norma by měla začít platit devátý měsíc po vyhlášení ve sbírce zákonů, aby se správa stihla na vyplácení připravit.

Až na 70 procent základu příjmu by se mohla zvednout podle návrhu novely o státní sociální podpoře i rodičovská. S vyšším příspěvkem by pak trvala kratší dobu. Maximálně by letos činila zhruba 34.600 korun, vyplácela by se asi půl roku. Nyní je nejkratší dvouletá doba s měsíční částkou 11.500 korun. Při tříletém rodičovském volnu je to 7600 korun, při čtyřletém pak 3800 korun. Celkem rodič může totiž dostat 220.000 korun. Sociální výbor Sněmovny doporučil dolní komoře normu schválit, podle něj by měla platit od října.

"V poslední době se objevila informace o tom, že změny u rodičovského příspěvku a nové dávky pro otce začnou platit už od ledna 2017. To je špatně. Změny začnou platit až v průběhu roku 2017, a to nejdříve v druhé polovině roku vzhledem k legislativnímu procesu," uvedl dnes mluvčí ministerstva práce Petr Sulek.

Kdy a v jaké podobě nakonec změny začnou platit, není zatím vzhledem k projednávání jasné. Některým poslancům se návrh na kratší rodičovskou nelíbí, podle nich chce ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) hnát rodiče malých dětí dřív do práce.

Zájem lidí o otcovskou a kratší rodičovskou s vyšším příspěvkem potvrdily mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová a generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. "V některých regionech se množí dotazy veřejnosti i personálu porodních oddělení k otcovské. Hodně se ptají lidé například v plzeňském regionu," uvedla Buraňová.

Témata:  mateřská rodičovský příspěvek Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy