reklama

Vlak vykolejil před 05:00, provoz na trati byl zastaven. Náhradní autobusovou dopravu České dráhy nemohly nasadit kvůli nesjízdným silnicím. Ve vlaku jeli čtyři cestující, kterým se nic nestalo. "Na stanici Ostroměř cestující došli za doprovodu hasičů pěšky," řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková.

Na silnici číslo 14 u Rychnova nad Kněžnou uvízl kamion v závěji. Na vedlejších silnicích v okolí obce Vitiněves na Jičínsku se v noci vytvořila ledovka a vítr tam tvoří závěje. Policie dnes ráno vyjela k řadě nehod. V Libranticích na Hradecku řidič osobního auta vyjel ze silnice a narazil do stromu. V Hradci Králové se srazil autobus MHD s osobním autem.

Pro kamionovou dopravu jsou v Libereckém kraji uzavřeny tři silnice. Už v pondělí silničáři kvůli sněhu preventivně pro auta nad šest tun uzavřeli silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Od úterního rána je uzavřena pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny také silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Od úterních 19:00 je uzavřena pro kamiony nad 3,5 tuny také silnice 13 z Mníšku přes Albrechtice na Frýdlant a dál do Polska. Na dodržování zákazu tam dohlíží policie. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou po silnici 35.

Dopravu zejména na Českolipsku komplikují také popadané stromy. Spadlý strom zastavil dnes ráno i provoz na železniční trati mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku. Do spadlého stromu tam najel rychlík. Kvůli odklízení popadaných stromů musela být ráno uzavřena silnice 268 u Nového Boru, spadlé stromy zablokovaly silnici třetí třídy i v nedalekých Zákupech, strom zatarasil také silnici třetí třídy u Bílé na Liberecku. Do spadlého stromu narazilo auto na silnici 9 u Svoru na Českolipsku.

Dopravu v Pardubickém kraji dnes značně ztěžuje sněžení a silný vítr. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné, i když některé menší jen v jednom jízdním pruhu.

"Týká se to vyšších poloh na 500 metrů nad mořem v oblasti Poličky, Lanškrouna nebo Hlinska," uvedl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal. Se sněhovými jazyky a závějemi musejí řidiči počítat také na silnicích druhé a třetí třídy okolo Skuteče, Vysokého Mýta, Žamberku a v Železných horách. Závěje se tvoří mimo jiné v úseku Svinčany - Heřmanův Městec na Chrudimsku.

Nový sníh komplikuje dopravu v Ústeckém kraji, potíže jsou především ve Šluknovském výběžku, informují silničáři. Většina komunikací je sjízdná se zvýšenou opatrností. Teploty v kraji se pohybují od minus dvou do plus tří stupňů Celsia. Kamion, který nemůže vyjet kopec, blokuje Pražskou ulici v Rumburku na Děčínsku. Silnice I/9 je podle silničářů v těchto místech pod novým sněhem i namrzlá. Dálnice D8 i silnice prvních tříd v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Dopravu ve středních Čechách dnes ráno zkomplikoval nový sníh. Některé silnice zablokovala uvízlá auta, policie zaznamenala větší množství dopravních nehod. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové bylo nejvíce nehod na Kolínsku a Kutnohorsku. "Spousta vozidel skončila na střeše, v příkopech a podobně. Nemáme ale hlášené žádné vážné zranění," uvedla Richterová.

Silnice v Plzeňském kraji jsou po nočním sněžení průjezdné. Stav komunikací zhoršuje silný vítr, zejména na návětrných úsecích, kde se tvoří sněhové jazyky. Problémy mají kamiony, hlavně na silnici I/26 z Plzně do Domažlic, nejvíce před přejezdem do Německa. Doprava nikde nestojí, žádné větší nehody nejsou hlášené, řidiči by ale měli být opatrní všude, řekl ČTK dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Řidiči v Jihočeském kraji dnes musejí počítat s tím, že na většině míst sněží a vane silný vítr. Všechny vozovky v regionu jsou proto sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Rozbředlý sníh leží i na celém úseku dálnice D3.

Na Vysočině připadl sníh a fouká vítr, na vozovkách se tvoří sněhové jazyky. V kopcích místy nemohou vyjet kamiony, nad ránem stály kupříkladu na I/38 u obce Kámen na Havlíčkobrodsku. Silničáři jezdí se všemi 119 sypači a s 90 traktory s radlicemi. Silnice by měly být se zvýšenou opatrností sjízdné, řekl ČTK Vít Kryštof z dispečinku krajské správy a údržby.

Sníh ztěžuje dopravu také ve Zlínském kraji. Silnice pokryla vrstva nového sněhu, na horách Vsetínska ho přes noc napadlo až 20 centimetrů. "Je normální zima, na kterou se poslední tři roky trochu zapomnělo," řekl ČTK jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Podle něj v nižších polohách Vsetínska napadlo od pěti do deseti centimetrů sněhu, na horách až zmíněných 20 centimetrů. Na horách se již nyní vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. "Může se stát, že kamiony budou mít v některých úsecích potíže projet," varoval Kořistka.

Silnice v Olomouckém kraji pokryl v noci na dnešek nový sníh. Se sněhovou kaší nebo pokrývkou nového sněhu musejí počítat řidiči především na Šumpersku, rozbředlý sníh po chemickém ošetření však leží ve všech okresech kraje. V nejvyšších polohách Šumperska napadlo až deset centimetrů sněhu, na mnoha místech kraje stále sněží.

Zejména ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje by dnes měli být řidiči opatrnější. Kvůli silnému větru se tam začínají tvořit sněhové jazyky. Všechny silnice v kraji jsou ale sjízdné. Na silnici I/11 u Bystřice na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, zablokoval dopravu kamion a tvoří se tam v obou směrech kolony.

Více sněhu napadlo v noci na jesenické straně kraje, až 15 centimetrů, v Beskydech to byly jen asi dva centimetry. Pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem zůstává uzavřen úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která patří k hlavním tahům na Slovensko. Silnice vede kolem přehrady s pitnou vodou, silničáři nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp, a tak tam těžké vozy mají v kopcích i při slabé sněhové vrstvě problémy.