Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentátor se naštval: Potřebujeme konečně změnu, Merkelová je bezcitná a chladná

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Komentátor Ivan Hoffman se pro Český rozhlas Dvojku zamýšlí nad uplynulým rokem 2016. Ten podle něj byl těžký, za jednu z klíčových událostí přitom považuje rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie, tedy brexit. Tím ale podle něj problémy Bruselu zdaleka nemusí skončit.

„Rok 2016 byl docela těžký. Ale podle různých numerologů by to nejhorší už mělo být za námi,“ připomíná Hoffman. Po brexitu podle něj ve vzduchu visí otázka, jestli EU slouží členským státům, nebo nad nimi jen vykonává dozor. „Jestli Evropané Bruselu za něco podstatného vděčí, nebo na nás pouze parazituje,“ domnívá se.

Nešetří ani bruselské úředníky, kteří jsou podle něj pouze „mistři v mlžení, ale kdyby zítra nepřišli do práce, tak si toho vůbec nevšimneme“. I proto navrhuje radikální krok. „Já bych udělal restart. Všechny bych poslal domů a postavil to celé znovu. Jako když se vám zaviruje počítač a dostanete radu, že ho máte vypnout a znovu zapnout!“ říká rázně Hoffman.

Lidé v Bruselu by podle něj navíc měli pracovat zadarmo – jsou tam totiž vysláni proto, že něco umějí. „A ne jen pro peníze. Navíc velké. Neměli by na nás parazitovat,“ myslí si Hoffman, který svůj názor staví na základě na osobního svědectví lidí, kteří v Bruselu pracovali. „Byla tam i má dcera a potkala opravdu plno takových parazitů.“ 

Budoucnost EU podle něj ovlivní například výsledky německých voleb, ve kterých chce svůj post obhajovat také současná kancléřka Angela Merkelová. „Migrační vlna, která Německo zasáhla, roli kancléřky Merkelové asi dvakrát neposílí. Mám ale pocit, že si ji Němci znovu zvolí. Jako menší zlo,“ odhaduje.  Přesto prý nechápe, co na ní lidé vidí. „Přijde mi bezcitná, chladná, strohá. U nás by se asi vůbec neprosadila. Němci v ní asi spatřují politické vůdcovské kvality, které já nevidím,“ dodává Hoffman pro Rozhlas.

Témata:  EU Brexit Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy