Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech, který chtěl bojovat za IS, půjde před soud. Hrozí mu výjimečný trest

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Plzeň - Soud s mladým mužem z jižního Plzeňska, který je obžalován z přípravy teroristického útoku, začne v Plzni 8. února. Je nařízený na tři dny. Muž je podezřelý z toho, že se chtěl připojit k organizaci Islámský stát (IS). Rozpis soudních jednání zveřejnil Krajský soud v Plzni a ČTK to dnes potvrdil i mluvčí soudu David Ungr. Podrobnosti z obžaloby zatím nejsou k dispozici, zazní až u hlavního líčení. Obžalovanému hrozí 12 až 20 let vězení nebo až výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení.

Obžalobu na muže podalo krajské státní zastupitelství před Vánocemi. Soudce se nyní seznamuje se spisem. "Pokud bylo nařízeno hlavní líčení, znamená to, že obžaloba má všechny náležitosti a nebylo ji třeba vracet k doplnění," řekl Ungr.

Ještě před začátkem hlavního líčení bude krajský soud 18. ledna v neveřejném vazebním jednání rozhodovat o dalším trvání vazby obžalovaného. Podle zákona je třeba takové jednání uskutečnit do 30 dnů od podání obžaloby, dodal Ungr.

Podle informací médií je prvním zadrženým Čechem, který se chtěl stát bojovníkem IS, jednadvacetiletý muž ze Spáleného Poříčí. Muž byl podle týdeníku Respekt zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti; nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Při zadržení měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k Islámskému státu. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Česká policie mladíka zpočátku vyšetřovala na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině. Na základě jeho výpovědi ale kriminalisté klasifikaci zpřísnili a začali ho stíhat kvůli teroristickému útoku ve fázi přípravy. Soud pak muže poslal do vazby, v níž je od 20. července.

Témata:  Islámský stát Češi soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy