Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka v Česku: V okolí ohnisek je 150 tisíc kusů drůbeže

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Veterináři dnes potvrdili výskyt vysoce patogenní ptačí chřipky na území ČR po zhruba deseti letech. Jde o dvě ohniska na jižní Moravě. V 10kilometrovém dozorovém pásmu okolo nich se nachází v chovech zhruba 150 tisíc kusů drůbeže.

Zatím je potvrzeno, že jde o vysoce patogenní typ chřipky H5, který není nebezpečný pro lidi. "Patrně jde o H5N8, což se potvrdí během dnešního dne," řekl na tiskové konferenci ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

V pásmech zatím nesmějí chovatelé ptáky přemísťovat. Pokud drůbež uhyne, musí to ohlásit. "Chtěl bych apelovat na chovatele a zemědělce, aby ve chvíli, kdy dojde k úhynu v jejich chovu, neměli ambici to jakkoliv skrývat, ale aby to nahlásili státní veterinární správě," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud veterináři budou muset drůbež likvidovat, dostanou zemědělci od státu odškodnění.

Teploty pod bodem mrazu virus chřipky nezničí, ale zakonzervují. Podle Semeráda tak může šíření chřipky pokračovat i na jaře.

Podle krajské veterinární správy ptačí chřipka postihla v Ivančicích na Brněnsku 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení stovky kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy. Veterinární správa potvrdila také výskyt ptačí chřipky u labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi.

Témata:  ptačí chřipka Marian Jurečka státní veterinární správa Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy