Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konopná církev podala žalobu na Ministerstvo kultury kvůli nevydané registraci

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo kultury (MK) zamítlo žádost Konopné církve o registraci, ta rozhodnutí úředníků napadla žalobou. Zástupce společenství Dušan Dvořák mimo jiné tvrdí, že stát nectí právo náboženské svobody garantované zákonem o církvích a náboženských společnostech i Listinou základních práv.

Loni ministerstvo odmítlo zaregistrovat i sdružení nazvané Lvi kulatého stolu - Řád Zemí Koruny české. Příčinou zamítnutí návrhu je obvykle nesplnění podmínek stanovených pro registraci zákonem.

Vloni byly ještě podány návrhy na registraci Společenství buddhismu v České republice a církve Kněžské bratrstvo svatého Pia X., o jejichž registraci prozatím nebylo rozhodnuto. Už od poloviny roku 2015 má podanou žádost o registraci Cesta Guru Járy. Úředníci v tomto případě čekají na další vyžádaná vyjádření, podle informací ČTK ale pravděpodobně toto sdružení registrováno také nebude. Vůdce esoterické školy Poetrie Jaroslav Dobeš, který si říká guru Jára, je stíhaný jako uprchlý za znásilnění několika dívek.

Zástupci Konopné církve žádost podali loni 14. července, ministerstvo rozhodlo 22. prosince. Dvořák podal 30. prosince "žalobu proti nezákonnému rozhodnutí a nečinnosti správního orgánu" k Městskému soudu v Praze. V odůvodnění žaloby, kterou má ČTK k dispozici, stojí, že žalovaný rozhodl o registraci po pěti měsících od podání návrhu a čtyř měsících trvajícím rozkladovém řízení, "což je jednoznačně důvod k označení rozhodnutí jako nezákonné v důsledku nečinnosti".

Ministerstvo řízení o registraci církve v srpnu zastavilo. V odůvodnění uvedlo, že shledalo návrh jako nepřípustný. Podle ministerstva předmět činnosti a víry členů Konopné církve, tedy víra v prospěšnost konopí setého a její šíření, nelze zahrnout pod pojem náboženství. Podle Dvořáka ale resort posuzuje všechny potenciální církve jen pohledem křesťanů.

Témata:  Ministerstvo kultury České republiky církev

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy